Fason üretim yapan firmalar asıl üretici firma ile anlaşma yaparak toplu ürün alırlar. Bu ürünleri asıl üretici adına değil sipariş yaptıran firma adına etiketlerler. Fason üretimini kısaca büyük şirketler aracılığıyla küçük işletmelere toptan ürün imal ettirme yöntemidir.
Bu yöntemin tarihi geçmişine kısaca bakalım. Özellikle 60lı yıllarda işçi eylemleri ve 70li yılların sonunda petrol krizi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Küçük kapsamlı iş yapan atölyelerin avantaj sağlamasına neden olmuştur. Bu yöntem çok avantajlı olduğu için özellikle 90lı yıllarda dev bir sektör olarak sayılmıştır. Özellikle fason üretimleri Uzak Doğu ülkelerinde fazlalaşarak önemli yerlere gelmişlerdir.
Ekonomik değer yüksek olan firmalar güncel olarak mini atölyeler ile çalışarak riski ve sorunu minimuma indirmeyi amaçlıyorlar. Fason üretim yapan firmaların isteğine göre imalat yapılması yöntemi oldukça esnek kılmaktadır. Bu yöntemin büyük avantajlarından biri maliyet ve iş gücünün minimum verimin ise maksimum olarak alınmasıdır. Orijinal ve temiz yapılmış bir ürün her zaman pazarlamada baş tacı olur.
Oldukça gelişmiş birçok marka bu yöntemi tercih etmektedir. Ülke bazında bakarsak Endonezya, Çin, Malezya gibi ülkeler tarafından seçilen yöntemdir. Örnekte de görüldüğü gibi Uzak Doğu tarafından tecil edilmektedir. Türkiye de tekstil konusunda oldukça gelişmiştir. Özellikle önde gelen birçok firma fason üretimini tercih etmektedir. Bu yöntem önde gelen firmaların sahalarının genişlemesine, ekonomik olarak daha da güçlenmesine neden olmaktadır. Fasonun ekonomikliği ve alınan verimi birçok Türk firmasının tercih nedeni ve seçilen yöntemi olmuştur.